Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Vörösboros marhapofa

Vörösboros marhapofa A marhapofa az egyik legfinomabb húsfajta. Alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig készítve mesésen szaftos, szinte kocsonyásan omlóssá válik. Őszi esték vagy hétvégi családi ebédek nagy slágere. Abbahagyhatatlan.

Hozzávalók

  • 4 db marhapofa
  • 4 salottahagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 zellerszár
  • 1 petrezselyem gyökér, vagy paszternák
  • 1 palack jó minőségű, testes, száraz vörösbor
  • 30 dkg friss vargánya, ennek híján szárított vargánya, vagy friss, barna csiperke
  • 5 dkg vaj + 2 dkg a mártáshoz
  • 1 kiskanál aszalt paradicsom, porítva
  • kis csokor friss petrezselyem
  • pár szál friss kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés

Lépés 1

A marhapofát nagyobb darabokra felkockázzuk, bőkezűen megszórjuk frissen őrölt borssal és egy edénybe tesszük a negyedekbe vágott salotta hagymával, nagyobb darabokra vágott sárgarépával, petrezselyemmel és szárzellerel, a héjától megszabadított, szétzúzott fokhagymával, a babérlevéllel, kakukkfűvel lés friss petrezselyemmel. Felöntjük annyi jó minőségű száraz vörösborral , hogy épp csak ellepje és legalább egy éjszakát, de akár egy napig hűtőszekrényben érleljük, lefedve.

Lépés 2

Másnap elővesszük a lassúfőző edényt (slow cooker), teszünk bele 5 dkg vajat, beleöntjük a marhapofát zöldségestől, mindenestől, enyhén megsózzuk, rászórjuk a porított szárított paradicsomot (ennek hiányában belekeverünk egy evőkanálnyi sűrített paradicsomot), hozzáadjuk a felszeletelt vargányát és hagyjuk, hogy a gép négy-öt órát dolgozzon alacsony fokozaton. Lassúfőző edény hiányában fedeles öntöttvas, vagy cserépedényben készíthető a sütőben, 110 C-fokon. Ha megpuhult, a húst kivesszük, melegen tartjuk, a mártást leszűrjük, a zöldségeket botmixerrel pürésítjük, majd belepasszírozzuk a leszűrt szaftba, amit felforralunk és addig sűrítünk, míg mártás sűrűségű nem lesz. Ekkor kevés vaj hozzáadásával , egy méretes serpenyőben, gyakori locsolgatás, forgatás közben felforrósítjuk a húst a mártásban.

Lépés 3

Körítésnek kevés húsleves és vaj hozzáadásával fedő alatt puhára párolt kisfejű édes hagymát (salottát), sárgarépát, paszternákot kínálni, vagy lágy puliszkával tálalni, amihez jól illik a hagymalekvár , de köret nélkül is mennyei, friss kenyérrel. Azt a bort kínáljuk mellé, amivel készült. Újramelegítve még finomabb. Már ha marad, mit újramelegíteni…

Köszönjük a receptet Gabojszának!


Hozzávalók:
Hány főre : 4
 

Keresés