“Mindennapi kenyerünket” tál
4.095Ft
Méret: 41,5 x 25,5 x 15 cm
Űrtartalom: 6,7 liter
A kézzel formált tészta gyakran nem tartja meg eredeti formáját, ezért legjobb, ha sütőformát: cseréptálat, magas falú tepsit használunk. A cseréptálban sült kenyér emlékeztet leginkább a kemencében készültre. Így magunk készíthetjük el “mindennapi kenyerünket” és tálalhatjuk frissen a családnak. Válaszd az ízlésednek leginkább megfelelő sütőtálat: Sütőtálak
Kezelési tanácsok terrakotta sütőtálakhoz:
Használat előtt az edényt első alkalommal 30 percig, további sütések alkalmával 15-60 percig hideg vízben áztatjuk. Az áztatás hossza a benne készülő ételtől függ. A hosszú sülési idővel készülő (marhahús) ételhez hosszabb áztatási időt válasszunk.
A sütésre előkészített étellel az edényt a tűzhely hideg sütőjébe, rácsra tegyük, és fokozatosan melegítsük a kívánt sütési hőmérsékletre.
A hőlégkeveréses sütési mód a legideálisabb, de süthetjük alsó és -felső sütéssel is. Csak az alsó vagy csak a felső sütési mód nem ajánlott, mert tál nem egyenletesen kapja a hőt és feszültség keletkezhet benne.
Ha főzés közben folyadékot öntünk az edénybe, az mindig forró legyen. A forró edényt deszka alátétre vagy száraz ruhára helyezzük, hogy a hirtelen alsó hűtéstől megvédjük, és ezzel az esetleg repedést elkerüljük.
A tál tisztítása (erre rendszeresített kefével) bő meleg vízben történjen. Ha az edény falára rásült valami, tiszta, meleg vízben áztassuk elő, így a szennyeződés fellazul, és közben a pórusokba szívódó tiszta víz megakadályozza, hogy a mosogatószeres kezelésnél a mosogatószer a pórusokba szívódjon és maradjon. Mosogatószeres kezelés után áztassuk az edényt néhány percig tiszta, meleg vízben, majd meleg folyóvízben, így kioldódik a pórusokba szívódó mosogatószer.
Az edény tisztításánál szemcsés súrolószert soha ne használjunk – mert az eltömíti a pórusokat -, csak kefét.
A belül mázas termékeknél a mázon repedések jelenhetnek meg, ez nem hiba, ha nem egy speciális máz, ami engedi a pórusokból a repedéseken keresztül a párolódást.
Az edényt sok használat után és elzsírosodás esetén forró ecetes vízzel kell kimosni, majd kiöblíteni és kiszárítani. Ettől a tál megújul.
Az edény a pórusos szerkezetébe szívja a vizet és az étel készítése közben a pórusokból automatikusan párol. A mosogatáskor is megtelnek a pórusok vízzel, ezért csak alapos szárítás után helyezzük a szellős tárolási helyére. Javasoljuk, hogy sütő maradék hőjét kihasználva, szárításra tegyék be a tálat.
A tál főzőlapon vagy nyílt lángon nem használható, csak sütőben.
Tóth Csabáné –
Csodálatos kenyerek sülnek benne, csak nagyon jó lenne, ha boltívesebb – magasabb lenne a teteje, hogy ha véletlenül extra minőségű a kenyerünk, ne égesse meg a tetejét, ne fogja vissza az “emelkedését”…
Szívesen megrendelnék egy ilyen módosítottat is…