Szőlős szilvaleves
Hozzávalók
- 1 ek vaj
- 1/2 kg szilva
- 2 nagy fürt szőlő
- 1 vanília rúd
- csipet őrölt kardamom
- fél mokkáskanál őrölt gyömbér
- 2 dl vörösbor
Elkészítés
Lépés 1
A szőlőt megmossuk, a szőlőszemeket leszedegetjük a kocsányról, a megmosott és kimagozott szilvát hosszában felszeleteljük, egy keveset félreteszünk levesbetétnek. Egy edényben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a szőlőszemeket és 5-8 percig kevergetve főzzük, közben a szőlőszemek kirepednek és kiengedik a levüket. A vanília rudat hosszában kettévágjuk, kikaparjuk a belsejét és a szilvával együtt a szőlőhöz adjuk. Fűszerezzük a kardamommal és gyömbérrel, felöntjük a borral, felforraljuk, majd lefedve 5-6 percig alacsony hőfokon főzzük. Blenderben (vagy botmixerrel) turmixszoljuk, majd szitán átpasszírozzuk és a félretett (nyers) szilva szeletekkel tálaljuk. Hidegen, behűtve is finom.
Köszönjük a receptet Gabojszának!
Hozzávalók:őrölt gyömbér, őrölt kardamon, szilva, szőlő, vaj
Hány főre: 2
Elkészítési idő: 25 perc