Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Sült kardamonos szilvalekvár

Sült kardamonos szilvalekvár

Most, hogy el kellett köszönjünk a nyártól és vannak reggelek amikor az időjárás meg-megvillantja vasfogát,
jó ha kéznél van egy-egy új lekvár recept, hogy a nyár ízei hideg téli estéken is visszatérő vendégek lehessenek otthonunkban.

Hozzávalók

  • 2 kg szilva
  • 1 ek almaecet
  • 4 szem zöld kardamom, mozsárban megtörve
  • 1,5 dl jó minőségű vörösbor
  • 1 rúd vanília
  • fél citrom reszelt héja és leve

Elkészítés

Lépés 1

Egy magas falú Pataki sütőedény aljára locsolunk egy kevés almaecetet, körbeforgatjuk az edényben, hogy egy vékony filmréteg keletkezzen a belső falain és alján, ez akadályozza meg, hogy sülés közben odaégjen a szilva.

Lépés 2

A szilvát kimagozzuk, és egy tálban összekeverjük a borral. A vanília rudat felhasítjuk, kikaparjuk a magjait és a kikapart rúddal együtt a szilvához adjuk. A kardamom magokat mozsárban megtörjük és azt is belekeverjük, elkeverjük benne a citromlevet és reszelt citromhéjat is. Beletesszük a fűszeres szilvát a Pataki tálba, betoljuk a sütőbe kb. 110 fokra és békén is hagyjuk 5-6 óra hosszat.

Lépés 3

Ha sok leve marad sütés után, a tűzhelyen addig főzzük, amíg a leve elpárolog és szépen besűrűsödik (itt már állandóan kell kevergetni, mert pöfög és leéghet, ha nem figyelünk rá). Ez idő alatt a még mindig 110 fokos sütőben csírátlanítjuk az alaposan elmosott lekváros üvegeket és kupakjaikat. Ha kész a lekvár, a csíramentesített üvegekbe szedjük, lezárjuk, fejtetőre állítjuk, pár perc után talpra állítva szárazdunsztba tesszük (kosárba, plédek közé, vagy a kihűlő félben lévő sütőbe), ott hagyjuk másnapig, majd irány a kamrapolc.

 

Köszönjük a receptet Gabojszának!

Tartalomhoz tartozó címkék: magyar konyha könnyű elkészíteni

Keresés